Iain Abernethy seminar

 

 

Seminar med Iain Abernethy

I weekenden den 8. – 10. oktober 2010 havde Vejle Shotokan endnu engang fornøjelsen af at have besøg af Iain Abernethy. Denne  gang var seminaret planlagt i samarbejde med Hinnerup karate.

Iain ”plejer” at ankomme omkring middagstid om fredagen, hvilet giver mulighed for at lave en special session fredag aften. Denne session plejer altid at være en kæmpe succes, og denne gang var da heller ingen undtagelse.

Fredagens tema var hangetsu. En kata, i hvert fald den karate verden jeg er opvokset i, man oftest ikke bruger speciel opmærksomhed på. Men en rigtig spændende kata, når man begynder at dele den op og kigge på alle detaljerne. Og en kata med nogle rigtige ”nasty” bunkai. En kata der helt klart er værd at beskæftige sig med… om ikke andet så fordi det er en god undskyldning for at kunne træne nogle af de meget brutale teknikker der er i den smiley.gif

Lørdag formiddag startede det åbne seminar så. Rigtige mange mennesker fra mange forskellige klubber var tilmeldt. Som medarrangør er det fantastisk at se hvordan interessen for bunkai begynder at sprede sig.

Programmet var tilrettelagt så vi kunne bruge de første 2½ time på at træne bunkai på teknikkerne i kata’en jion.

Ud over at Iain altid er god til at gøre træningerne spændende med hans bunkai, er sessionerne altid krydret med en god portion karatehistorie, samt referencer til nogle af de situationer man risikerer at støde på i sin dagligdag. Så lynhurtigt var de første 2½ time gået.

Efter pausen var det så tid til at tage hul på dagens mere fysisk krævende del. Her lød temaet på impact træning. Det første Iain lagde vægt på, var vigtigheden af at være en god ”pude-holder”, da personer der skulle slå ellers ikke ville få specielt meget ud af det.

Da alle havde haft lidt tid til at øve sig i at være pude-holder, med nogle simple teknikker, gik vi videre til nogle korte kombinationer, hvor det galt om at slå hurtigt efter hinanden… men stadig med den følelse at hvert slag var nok til at afgøre en konfrontation.

Ud over ”bare at slå”, arbejdede vi også med vores aggression, ud fra devisen, at når man har fået skabt en fordel, skal blive ved med at opretholde denne fordel. F.eks. ved at blive ved med at slå til modstanderen er bevidstløs, trækker sig, eller man selv har mulighed for at stikke af.

Efter 2 timer med denne form for træning, var krudtet også brændt af. Men dog på en god måde smiley.gif

Dagens program for søndagen startede på samme måde som dagen før – nemlig med at de første 2½ time var afsat til at træne bunkai på jion. Når man lærer jion bærer kata’en præg af, at den belaster muskler og åndedræt, men at den teknisk set ikke er det blandt de sværeste. Og det samme gør sig gældende mht. bunkai. De fleste forklaringer er ”lige ud af landevejen”… i hvert fald når man først lige har set dem smiley.gif

Men det gør den bestemt ikke mindre spændende at træne. Tværtimod var det dejligt hurtigt at fange de forskellige bunkai, og dermed også hurtigere kunne begynde at arbejde lidt mere free-flow med de forskellige teknikker.

Dagens sidste session bestod af kata based sparring. Altså øvelser hvor man bryder og har fat i hinanden. I starten var det simple øvelser taget direkte fra Iains gradueringspensum til de første par grader.

Senere blev det noget mere højintensive øvelser. F.eks. lavede vi en øvelse hvor man lå på ryggen på gulvet med en modstander ovenpå. Øvelsen var så at man hurtigst muligt skulle prøve at komme fri og komme op og stå. Øvelsen skulle køres med max speed og kraft! Lyder det svært? Det er det også smiley.gif… og kanon hårdt. Utrolig så meget energi man kan brænde af på så kort tid.

Derudover kørte vi også øvelser hvor vi kæmpede 2 mod 1, nogle gange med våben, andre gang uden. Vi kørte også øvelser hvor vi omringede et offer op af en væg. Hans opgave var så at stikke af. Nogle gange blev øvelserne temmelig rodede, men det var lige præcis det Iain gerne ville have, så vi kunne prøve at stå i situationer hvor alt var kaos, og var tvunget til at finde en udvej.

Efter 2 timer med kata based sparring var vi alle ved at være lidt møre. Selvom det langtfra er hele seminaret der kører med høj intensitet, sætter 9 timers træning på 2 dage alligevel sine spor. Men helt overordnet set var seminaret (igen) en kæmpe succes, hvor jeg er sikker på at alle fik noget brugbart med derfra.

Oss
Jean

OBS du kan se billeder fra seminaret ved at kikke her: Iain seminar 2010

Vejle Shotokan Karate-Do | DGI-huset Vejle | Hal 2 | 7100 Vejle
By Free joomla 1.7 Templates